Etichete

, , , ,

In luna ianuarie 1999 am fost martorii Mineriadei cu numarul 5. Ortacii lui Miron Cozma au plecat din Targu Jiu motivati sa ajunga in Bucuresti. S-au oprit in Ramnicu Valcea. Pe 22 ianuarie a fost emisa o ordonanta care a instituit starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei. A urmat „Pacea de la Cozia” si restul este istorie. Acele momente mi le amintesc cu exactitate. Am trait cu spaima incertitudinii. Se vorbea chiar de o interventie a armatei. Totul era confuz iar informatiile imprecise. Am realizat ca autoritatile au fost depasite de situatie.

Ianuarie 2014. Au trecut 15 ani de atunci. Starea de haos continua. Ieri, un avion de mici dimensiuni s-a prabusit in Muntii Apuseni (zona Belis-Scarisoara) – link cu poze aici. Cele sapte persoane aflate la bord au supravietuit impactului. Au sunat la 112 si au asteptat salvarea. Autoritatile ce au facut? Nu au stiut sa gestioneze situatia. Dupa 6 ore i-a gasit un localnic, padurar. Todea Argentin este numele lui si merita tot respectul nostru. Un erou poate fi considerat si pilotul Adrian Iovan, care si-a pierdut viata la 2 ore dupa aterizarea fortata. Nu vreau sa intru in amanunte, apar peste tot in media, se discuta pe bloguri si facebook. Importante sunt doua lucruri. Avem oameni iresponsabili in functiile de decizie si trebuie sa incetam sa gasim un vinovat generic. Vreau sa aud o demisie. Sa existe o actiune reala, nu discutii obositoare. Cineva trebuie sa plateasca pentru scena tragica. Incertitudinea traita in ’99 este prezenta si acum. Este enervanta aceasta stare de nesiguranta.

Pentru ca m-am plictisit de discutii in van, m-am gandit la o solutie. In loc sa aloce milioane de euro pentru defilarea de 1 decembrie sau miliarde pentru autostrazi de 10 km, mai bine s-ar investi intr-o echipa de profesionisti care se ocupe de situatiile imprevizile, gen inundatii, cutremure, accidente aviatice sau explozii. Nu mai vreau sa aud balbaieli de la diversi sefi promovati politic, vreau ceva serios. Sa existe un secretar de stat pentru situatii de urgenta (apolitic), cu putere de decizie, care sa poate sa fie sunat oricand si care sa fie tras la raspundere in cazul unui fiasco. Astazi, nu stim exact cine este vinovat pentru moartea pilotului si a studentei. Toti se ascund dupa masti triste. Acest secretar de stat trebuie sa aiba in subordine 3-4 buni organizatori, care sa actioneze promt si fara ezitare.