Etichete

, ,

Voi scrie despre o problemă apărută în spitalele din România și, mai ales, în județul Deva. Personalul medical din Orăștie și-a dat demisia în bloc. Este vorba de secția ATI a spitalului (știrea aici). Contextul trebuie înțeles înainte de a-i judeca. Spitalul a rămas fără echipament de protecție și nu a primit, până acum, ajutor de la București. Nu a primit ajutor nici de la Andreea Marin, nici bani de la super-mediatizatul teledon. Nu a primit ajutor nici de la Coca Cola, nici de la alte mărci celebre. Mai exact, nu s-a întâmplat nimic până aseară. În plus, Arafat i-a amenințat că vor intra sub incidența penală. După Deva, urmează spitalul din Mioveni. Vechea problemă, aceiași medici speriați. Ce se întâmplă? Care este motivul acestei dezertări? De ce medicii nu se supun jurământului lui Hipocrate?

Până la începerea pandemiei de gripă, medicii români nu au avut parte de respect în rândul comentatorilor de pe canapea. Când spun asta, mă refer la persoanele de pe rețelele sociale care nu au făcut niciodată voluntariat, nu dau zăpada din fața casei, nu au plantat niciodată un copac, nu reciclează selectiv și, în general, nu gândesc pozitiv și constructiv. Este mai ușor să stai într-o canapea confortabilă, cu o Cola și niște pufuleți, și să critici pe oricine, oricum, oriunde. Este mai ușor să stai deoparte, să nu te implici în comunitate, dar este și mai greu să înțelegi. Pe principiul ce sădești, aia culegi, acum medicii blamați sunt văzuți ca salvatorii națiunii, tot de ei. Nu mai e vorba de șpagă, nu mai e vorba de malpraxis, nu. Acum, toți medicii trebuie să ne salveze din calea covidului. Dacă cineva îndrăznește să dezerteze, îl va paște pușcăria și/sau blamarea în piața publică. Curios, ideile acestea vin tot de la acei oameni care îi disprețuiau în trecut. Nu sunt de acord cu această abordare. Și apropo, v-ați gândit că poate această dezertare se vrea un protest?

Toți medicii trebuie să respecte Jurământul lui Hipocrate. Au ales să profeseze această meserie din diverse motive. Nimeni nu i-a obligat, nimeni nu i-a constrâns. Au primit salarii mărite, diverse atenții de la pacienți, s-au bucurat de privilegii în societate. Deodată, toate acestea s-au schimbat. Suntem în război, suntem într-o stare de urgență. Oamenii mor din cauza unui virus invizibil. Brusc, unii medici dezertează. Nu mai este cald la muncă, nu mai este șpagă? Greșit. Evadează, pentru că se simt abandonați. De fapt, chiar sunt abandonați. De noi toți. Nu au materiale de protecție, pentru că banii s-au pierdut pe drum. Nu sunt măști și dezinfectante pentru că firmele românești nu sunt luate în seamă, ci doar cele asiatice. (la Vâlcea există Minet și Oltchim) China are contracte mai mult cu țările din vest. Deci, așteptăm. Câțiva manageri ai spitalelor au fost numiți pe criterii politice. Altceva, nu a contat. În toată această degringoladă, să existe un singur vinovat? Medicii? Să se sinucidă lucrând în aceste condiții periculoase? Da, România este singurul stat de pe glob care are o rată mare de mortalitate printre personalul medical. Și noi ce facem? Și voi ce faceți? Îi rugăm să se sinucidă pentru noi. Pentru ca noi să trăim fericiți și liniștiți pe facebook. Nu. A venit momentul când trebuie să ne implicăm. Practic, prin voluntariat, nu prin mesaje sau meme-uri. Dacă nu se poate, măcar să facem liniște. Să îi aplaudăm pe oamenii din spitale și să ne îndreptăm frustrarea noastră către cei care ne decid viitorul, nu asupra celor care se luptă cu mâinele goale cu covid-19. Autoritățile trebuie să facă mai multe, mult mai multe. Guvernul să nu mai irosească hârtie pe ordonanțe și nici timp pe discursuri blajine. Și poate atunci, medicii se vor simți în siguranță iar noi ne vom putea întoarce la viața nostră minunată.