Etichete

, , ,

foto: Stefani Reynolds/The New York Times

Ce s-a întâmplat în acea zi de marți ne-a marcat pe toți. 11 septembrie 2001 reprezintă o zi neagră în istoria modernă. Acel moment, pur și simplu, nu trebuia să se întâmple.

În dimineața acelei zile mă aflam în Offenbach/Main și tocmai coborâsem să iau micul dejun. Televizorul era pornit și am privit neputincios primul turn în flăcări. În acea clipă nimeni nu credea că este un atentat. Când cel de-al doilea turn a fost lovit, lucrurile s-au schimbat. M-am panicat. S-a discutat în Germania despre posibilitatea unui atentat asupra clădirilor bancare din orașul Frankfurt. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. A doua zi, s-au golit rafturile din supermarket. S-au tipărit zeci de pagini despre evenimentul tragic. S-au pus steaguri americane prin oraș. La tv toți păreau îngrijorați. Apoi, după 10-15 zile, totul a revenit la normal.

Au trecut 21 de ani. Iar acum sunt în București. Ce s-a schimbat de atunci? Trăim într-o lume mai sigură? Mai avem parte de atentate? Suntem fericiți în lumea în care suntem? Probabil că nu. Trăim într-o lume mai haotică decât în 2001. Ne-am revenit cu greu după pandemie. Trăim vremuri instabile din punct de vedere economic. Un război a izbucnit în Europa. Trăim cu teama unui atac nuclear. Se poate spune că în 2001 m-am simțit mai în siguranță decât acum.